Missbrukshjärnor annorlunda från början

Ny forskning visar att missbrukares hjärnor ser annorlunda ut redan innan de börjar droga. Det har man upptäckt efter att ha jämfört missbrukare och deras syskon.

Ännu större anledning att inte experimentera med droger för man vet ju inte om man har den där strukturskillnaden som kan få en att ramla dit.

Man har tidigare kunnat se skillnader i hjärnan hos drogmissbrukare, jämfört med andra människor. Men frågan har varit om de här avvikelserna orsakat missbruket, eller uppstått på grund av droganvändningen. Nu kommer en studie som tyder på att avvikelserna fanns redan innan drogerna kom in i bilden.

Om man har ett syskon som missbrukar droger, så indikerar studien att det kan finnas skäl att själv vara extra försiktig med droger, men studien visar också att det finns olikheter mellan syskonens hjärnor, olikheter som kan vara en del av förklaringen till varför vissa syskon blir missbrukare och andra inte.

–  Har man de här underliggande faktorerna så kan man också ha skyddande faktorer som hjälper en från att klara sig från det här missbruket, säger Stefan Brenné.

(Vetenskapsradion, P1 120203)

 

Categories: Adhd mm., Alkohol och narkotika, Ledarskap | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: