Testa dig förstås!

Jag har ju skrivit kritiskt om vaccineringen mot livmoderhalscancer men inte lika tydligt om hur viktigt det är med cellprovskontrollen. Den är ju själva förutsättningen för att hoppa över vaccinering. En gång om året går man till gynekologen och tar ett prov för att hålla koll på och stoppa eventuella förändringar. Man tar ett eget ansvar för sin hälsa genom att skydda sig, kontrollera sig och vara rädd om sig på alla plan.

Det funkar inte att göra sig medveten om och protestera mot saker i ena ändan och sen inte ta de många gånger mycket mera djupgående konsekvenserna i den andra.

Jag opererade själv bort cellförändringar för några år sedan, som sedan visade sig vara godartade. Det gjorde ont och var obehagligt men jag är glad att det upptäcktes i tid.

Bloggerskan Annika Marklund har inte haft samma tur utan har nu cancer och är under behandling. Men av 450 drabbade, överlever 300 så hon har goda chanser.

Alla kvinnor får med regelbundna mellanrum kallelse för att ta ett cellprov. Men många struntar i att gå dit, vilket kan få ödesdigra konsekvenser. Många är rädda för att ta cellprov eller, som i Annikas fall, inser inte vikten av att testa sig.

–Jag förstod inte alls hur viktigt det var. Hade jag gått på den hade de kanske kunnat upptäcka förändringarna i tid. Att inte gå på de proven är vansinne. Sanningen är att jag kan ha gått med den här sjukdomen väldigt länge, säger hon till Aftonbladet. (Improveme.se)

ps: Klicka på bilden för en förstoring. Visst är smycket av vulvan vackert 🙂

Categories: Kön, Kropp & Själ, Ledarskap, Livmoderhalscancer, Sex och kärlek, Vaccin | 1 kommentar

Inläggsnavigering

One thought on “Testa dig förstås!

  1. Pingback: Det sjuka vaccinet | Emma flyttar hemifrån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: