På jakt efter penningen

Just nu går drevet. Det kallas så när en stor grupp människor – eller en liten men som har en tidning att skrika genom, hetsar upp sig över något. Ofta är det politiker som får löpa gatlopp – den här gången en okänd bandyfarsa. Enligt ryktet, sägnen, tredje- eller fjärdehandsuppgiften, så ska en 10-årig pojke ha hittats i träningskläder, kvarlämnad efter en match.

När jag nu googlade fram en artikel att länka till, har redan verkligheten hunnit ifatt det här blogginlägget. Det handlar om en ihopblandning, en förvirring. Det är just detta som jag ville peka på – dras inte med en massa känslor utan att ha någon som helst aning om vad som ligger i botten. Det är inte bra för hälsan att spruta igång en massa stresshormoner som sätter tryck på det inre systemet och det är inte bra för vårt gemensamma samhälle att vråla på hämnd och lynchning i tid och otid.

Och det intressanta är att folk jagar upp sig något så förbannat på en sådan här sak men låter en massa andra betydligt viktigare saker bara passera. Nu ska jag berätta varför- det handlar om projicering – att rikta bort strålkastaren från sina egna misslyckande mot någon annan. Många svenska föräldrar, i synnerhet i storstadsregionerna träffar inte sina barn många minuter om dagen och detta skaver på samvetet. När man då får höra talas om någon som är ÄNNU uslare än man själv känns det skönt att kunna kasta den första stenen. (Jesus sade: Den som är utan skuld kan kasta den första stenen = ungefär, vi är alla lika dåliga (mänskliga) så lägg av att peka finger)

Det är precis därför som en rektor på Södermalm tvingas skicka ut mejl till alla föräldrar där hon ber dem hyfsa till mejl-tonen. När skolan påpekar att eleverna missköter sig klagar föräldrarna på skolan, för de vill inte ta konflikten hemma. Tror fasen det. Träffas man bara 45 minuter om dagen vill man väl inte bråka – smack så åker ett hatmejl iväg till lärar-jäveln i stället. Projektion.

Det stora problemet är att lärarna är bakbundna av skolpengen. Eleverna är numera KUNDER. Tröttnar de på sin kunskaps-leverantör tar de sin skolpeng och drar till nästa = lärarjobbet försvinner. Rektorn såsom alla chefer gillar inte att bli kritiserad varken inifrån eller utifrån, i synnerhet om han jobbar på en friskola. Så han ser till att det liggs lågt och sätts höga betyg så att skolan ska framstå som attraktiv. Skulle läraren ruttna en dag och dra näven i bordet och be eleven sitta ner och hålla truten, finns stor risk att eleven, nej just det, Kunden känner sig kränkt. (P1 120109)

Det här är exakt varför Sverige rasat i världsrankningen över bästa skola. Pengahunger. Ingen vågar göra ett skit för man är rädd att förlora sin lön/bidrag/aktieutdelning.

Det här är också exakt varför den eventuellt påhittade bandyfarsan fick ett psykbryt. Han sitter varje dag och matas med sanningen om att sport handlar om stora pengar. Köp och sälj – spelare, tränare, bettare. Horor är vi allihopa. Han har fattat att man bara har en kort tid på sig att vinna eller försvinna. Han lever i en kultur som hyllar pengarna, att vara bäst på plan (men inte i skolan), han jagar runt på sitt kontorsjobb (rektor?) för att få ihop pengar till att betala räntan på miljonvillan som egentligen ägs av banken, han träffar sin unge 45 minuter om dagen och han står i en innebandyhall med kortisolet sprutandes ur öronen och ser sitt egna misslyckande i ett missat innebandymål. Klart som korvspad att man bara vill skita i allt. Men vem betalar notan? Barnen.

Ja du August Strindberg, nog är det allt lite synd om människorna.

Se Galenskaparnas sketch på 7 minuter från 1986 och fatta läget.

Categories: Övrigt, Barn, Ledarskap, Media, Samhälle | Etiketter: , | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 thoughts on “På jakt efter penningen

  1. Riktigt bra inlägg !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: