Sträck ut din hand – och överlev

Vi närmar oss med stormsteg riktigt tuffa tider, det vi ser nu är bara början:

Ekonomisk kris och arabisk ”vår” där till exempel den Syriska regeringen dödar sitt eget folk.

Men den syriska armén straffar nu inte bara regimfientliga handlingar utan också icke-handlingar. Affärsägare som igår inte öppnade sina butiker utsattes för statligt sanktionerad vandalisering. Säkerhetsstyrkor gick från butik till butik och brände ner lokalerna som straff  för att ägarna vägrat dra upp jalusierna. 178 affärer i staden Daraa ska ha förstörts igår. 
(Ekot 111212)

Det är som om Reinfeldt skulle skicka polisen och bränna ner Söderhallen för att butiksägarna där inte ville hålla öppet i protest mot regimen.

Det mullrar borta i Iran där man tror att deras president håller på att göra kärnvapen. Samtidigt är det snart presidentval i USA och eftersom det landet befinner sig i en riktig kris just nu så är det inte ovanligt presidenten sätter igång krig och pekar finger åt alla möjliga håll i världen för att rädda sitt eget skinn. (Det kallas projektion på psykologspråk. Det man inte vill se hos sig själv, anklagar man andra för och därmed riktar man bort strålkastaren från sig själv) Minns grundregeln – Vem säger vad och varför?

Ja, jag har ju räknat upp en del inhemska bekymmer med, så vi kan väl nöja oss med att konstatera att det just är tuffa tider – den stora frågan är då:
Hur ska man hantera situationen?

Många inriktar sig på det praktiska: Se till att man gör sig så ekonomiskt oberoende som möjligt. Dra absolut inte på dig nya lån utan betala av (amortera) de du redan har. När man lånar har man ju först själva lånesumman tex. 10 000 kr som ska betalas tillbaka – men sedan tillkommer det ränta – typ hyran på pengarna man lånat.

I flera år har folk tagit stora lån på sina bostäder men ofta bara betalt räntan. Då är det i verkligheten så att banken äger HELA huset (utom möjligen de 5% som folk behövde lägga i insats själva – men den kunde man ju låna till i en annan bank….) De har egentligen bara HYRT huset av banken.

Det har funkat när räntan varit låg, men när den börjar röra på sig uppåt, eller om mat och bensin och annat man använder varje dag blir dyrare men man får inte mer i lön varje år, så blir det mindre och mindre i pluskan. Till slut kanske man inte klarar att betala sina lån. Då får man flytta – tack och hej leverpastej. Banken tar tillbaka huset och säljer det för att du ska bli kvitt skulden – men det är inte säkert att de får ut pengarna som motsvarar den skuld du har. Så det kan sluta med att du står utan hus – med huslån. Så därför – ligg lågt med LÅNANDET. Studielån är väl ungefär det enda lån som är värt att ta just nu – för det är ju faktiskt en sort investering för framtiden.

Andra förbereder sig rejält för kristider genom att bygga rena överlevnads-hubbar. Det kan komma att visa sig att de man skrattar åt idag är de som överlever i morgon. Det vet inte jag – det enda jag vet är att det är fult att skratta åt andra …

Ja det finns en del praktiska övningar att ägna sig åt. Men som jag ser det är den viktigaste flytvästen inför den kommande tsunamin – goda relationer.

Det är nu hög tid att sträcka ut handen och läka mentala sår, särskilt inom familjen. Spolade du syrran julen – 78 eller bad farsan dra åt helvete efter ett bråk om du-minns-knappt-vad, så lyft luren och försonas nu. Ni kommer att behöva varandra. Och även om det inte blir rent praktiskt så kommer förlåtelse och acceptans att göra dig starkare och ge dig möjlighet att fokusera på rätt saker. Pyrande konflikter innebär alltid energi-läckage även om man inte ens tänker på bråket varje dag.

En god vän till mig undergår just nu en riktigt tuff cancerbehandling. Efter ett bråk för länge sedan har hon och en släkting inte talats vid. När nu släktingen fått reda på sjukdomen har de kontakt med varandra igen och det hjälper faktiskt min kompis att läka på ett fysiskt plan också.

Det är jättebra om man har ett års matkonsumtion av konservburkar i skåpet, kan tända eld med pinnar och fnöske och vet vilka bär och svampar som är ätbara. Men det är minst lika viktigt att värna varandra. För utan mentalt stöd så kan vi fysiskt överleva men vi dör sakta inombords av ensamhetsstressen och känslan av att vara ovärd.

Så förlåt och sy ihop avslitna band. Det är den bästa livförsäkringen av alla och det är bara i de nära relationerna världsfreden kan börja. 

Categories: Andlighet, Boende, Ekonomi, Familjesnack, Ledarskap, Pepp, Relationer, Samhälle, Tant Janna, Våld | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: