Deras snack om ”svaghet” är din styrka!

Något som gör mig så inihelvete förbannad är hur samhället dissar, särskilt unga människor, som har en diagnos. Man petar i dem piller och kanske toppar med en förtidspension, sen är det inte mer med det.
Egentligen tycker jag riktigt illa om att säga ”diagnos” också, för det får det allt låta som man är sjuk, dum, ovärd. Men eftersom att jag vet att  i vårt prestationsinriktade, pengatokiga, arbetslinjen-går-före-allt-samhälle så blir Asperger/autism/adhd -hjärnor ett problem för dem som styr, så för att du ska förstå vad jag menar, skriver jag ”diagnos”.

Faktum är att dessa hjärnor är helt fantastiska – och särskilt om de får det rätta stödet så är de framtiden. För en vanlig, normal vaniljhjärna som nöjer sig med att få lite mat, sex och ha roliga kompisar, kommer aldrig att lösa energikrisen eller skriva musik som Mozart.

I den hör föreläsningen från TED (textad på svenska, 20 minuter) berättar Temple Grandin om hur det är att vara autistisk och hur hon löser problem. Hennes mamma vägrade att ge upp på henne när hon som barn var annorlunda och en högstadielärare i naturvetenskap som fattade hur hennes hjärna funkade, plockade fram det allra bästa hos henne.

Temple ser världen i bilder och det gjorde att när hon var på ett slakteri, såg hon det korna som skulle till slakt såg och skrämdes av: fladdrande flaggor, skuggor och så vidare. Då ritade hon om hela transportsträckan och det blev mycket bättre för både djuren och människorna. För folk med dessa hjärnor tänker i detaljer och löser konkreta problem och det är extra viktigt i dessa tider där det bara flummas runt.

Så har du en sådan här magisk hjärna – VAR STOLT, för du kommer att vara en av dem som räddar världen.

  • Försök hitta en klok vuxen (morfar? grannen? lärare?) som kan hjälpa dig framåt.
  • Studera allt inom ditt specialområde på internet eller andra ställen som du lätt kan nå.
  • Ta din unika talang på största allvar.
  • Lär dig hur just din hjärna funkar!
  • Skäms aldrig, aldrig, aldrig över dig själv. Andra ungar kan vara så jäkla elaka men försök att stå ut – snart är du fri att bo och jobba vart du vill. Låt inte tanken på dem ”klistra sig fast” inom dig att de fortsätter att störa dig i livet.
Categories: Adhd mm., Barn, Kropp & Själ, Pepp | 1 kommentar

Inläggsnavigering

One thought on “Deras snack om ”svaghet” är din styrka!

  1. Pingback: Morbergsk vägledning | Emma flyttar hemifrån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: