Ayurveda – en väg till en frisk kropp och själ

Nu har jag ju tjatat ett tag om ätstörningar, men hur ska man då äta så man får en sund själ i en sund kropp? Särskilt media kryllar ju av den ena dieten efter den andra som dessutom nästan ligger i krig med varandra – LCHF, tallriksmodellen, Cambridgesoppor. Sedan har vi alla träningstips där det ena är dyrare och jobbigare än det andra.

Vi i väst har en tendens att vara helt besatta av detaljer, vi ser liksom inte helheter. Vad är en tjock magen egentligen? För mycket chips och för lite situps säger västerlänningen. Erm, ja det är rätt till en viss del. Enkelt sett så handlar viktnedgång bara om en sak – den energi man stoppar in i munnen måste göras om till rörelse. Tankar du bilen måste den köras, annars rinner bränslet över och blir bilringar 😀 (nah, men du fattar). För lite bensin gör att motorn, kropp inkl. hjärna går dåligt och hackar. Så att sluta äta eller dra ner på absolut sparlåga är dumt, eller snarare – det gör en dum.

Men i österlandet har man en liten annan syn på människan. Man ser henne som ett helt system med sinne, kropp och själ i ett ständigt samspel.
Ja, magen är rund men det handlar om långt djupare orsaker än ätandet i sig och lösningen är inte enbart ”teknisk”= rör musklerna upp och ner för att öka förbränningen – vi har alla våra individuella förutsättningar för att nå vår respektive idealvikt och framförallt välbefinnande. Att vara nöjd med livet. Smalhet är inte nöjdhet, det handlar om helt andra faktorer. 

Ayurveda (Kunskapen om livet) är ett mångtusenårigt hälsosystem med ursprung från Indien. Grunden är att människan kan delas in i tre olika kroppstyper (doshor). Genom att göra det här testet får du fram vilken dosha som dominerar. De allra flesta är en blandning av två eller tre typer. Vi i väst är ofta pitta och vata i kombination.

När man vaskat fram sin starkaste dosha kan man lätt se vilka födoämnen man bör äta och undvika för att komma i fysisk och psykisk balans. Självklart står det varje människa fritt att äta vad den vill, men är man smart lär man sig glida med flödet – inte spjärna emot det.

Jag är mest pitta – eldig och ettrig, vit hud och projektinriktad. Korta, snabba papper. För mig är ”heta” livsmedel som kryddig mat, lök, alkohol, kaffe, choklad osv. olämpligt. De eldar på och gör att jag lätt blir ilsken och irriterad.
Det i sin tur är 1) skadligt för kroppen – blodtryck etc. som sedan ger stroke 2) försämrar relationerna och försätter mig i situationer där jag möts av aggressioner (skriker på teleförsäljare som skriker tillbaks etc.)
Bra pitta-mat är tex. varm mjölk och kakor på eftermiddagen *gillas* 🙂

Är man däremot kapha som är den lugna, trögare kroppstypen, kan det tvärtom vara bra med lite hetta så h*n kommer igång.

Den ayurvediska rytmen lär man sig med tiden att se i allting. Årstidernas och dess olika temperaturer tex. På sommaren är en pitta extra het och bör verkligen vara noga med att äta ljummen mat med mycket grönsaker och snällt ris medan man på den sköna, svalkande vintern inte är lika känslig.  Kaphan däremot tycker att vintern är förskräcklig för h*n är kall av naturen 😦

Dygnet är också uppdelat ayurvediskt och därför är det viktigt att följa dess rytm. Man bör lägga sig före 22 innan Pitta slår till och man blir pigg som en mört. Man bör gå upp innan kl. 6 på morgonen innan slöa Kapha inträder och man är sömnig hela dagen.

När man börjar äta utifrån sin kroppstyp kommer man automatiskt att bli psykiskt och fysiskt balanserad. Man bantar inte. Man hittar sin egen biologiska rytm som gör att kroppens förbränning maximeras och man tar till vara på matens energi fullt ut.

Meditation, oljemassage och aromaterapi (man jobbar med dofter som får en lugn/pigg/koncentrerad etc) är också en viktig del av att ge kroppen och själen möjlighet att läka och må bra.

Ayurveda är ingen religion eller något program som ska följas slaviskt. Hela tanken är att få ett stöd i sitt dagliga liv, bekvämt följa i färdiga spår som funkat i 5000 år. Det finns inga förbud utan det handlar bara om ren upplysning. När man börjar fatta hur det funkar så vill man helt enkelt inte förgifta sin kropp och sinnet i onödan. 🙂

Bra artikel i Aftonbladet

Categories: Alkohol och narkotika, Kropp & Själ, Matlagning, Pepp | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 thoughts on “Ayurveda – en väg till en frisk kropp och själ

  1. Pingback: Frukostmöte | Emma flyttar hemifrån

  2. Pingback: Fostran, motion och kärlek – i den ordningen | Emma flyttar hemifrån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: