Pappa Pelle: Party eller räkningar?

Hade jag skrivit detta enbart riktat till gamla gubbjävlar som mig själv hade förmodligen svaret varit givet – räkningar. Men..det jag tänkte skriva om är vad som händer som man STRUNTAR i sina räkningar och partajar för alla stålar i stället.

Att strunta i sina räkningar är lite som att pinka i byxorna. Först är det varmt och mysigt, men rätt snart blir det kallt och äckligt. Precis så är det med räkningsskolk. I början, när man inte slarvat så många gånger är den man är skyldig pengar, tex radiotjänst, telia, elverket osv rätt förstående och skickar bara ut en hyfsat snäll påminnelse där dom tex frågar om något gått fel, eller om man glömt. Pinket i brallan är fortfarande i vart fall ljummet. MEN..jisses så fort den vänliga tonen ändras, och nu mina vänner nu börjar det också kosta pengar. Pinket i brallan är nu definitivt iskallt.

Borgenären – ett finare ord för den man har en obetald räkning till har rätt enligt lag att ta ut ränta på sin räkning. Räntan  får maximalt uppgå till Diskonto + 8 % när man är privatperson (Diskontot är en ränta riksbanken sätter en gång i halvåret och som bestämmer till exempel hur mycket du ska betala i ränta om du slarvar med dina räkningar. Diskontot kallas numer för det mesta ”referensräntan” Sedan 1/7 2011 är diskontot 2%)  Idag, den 1/11 2011 är alltså dröjsmålsräntan 10%.

På http://www.ranteberakning.se/ kan du själv gå in och kolla vad du skulle få betala i ränta om du slarvar.

Det är inte många borgenärer som orkar/vill/har lust att vänta på sina pengar hur länge som helst, utan många skickar rätt snart din räkning på något som heter Inkasso.

Inkasso är en åtgärd från en borgenär (exempelvis den du har en obetald räkning till) mot en gäldenär (till exempel DU) för att driva in en obetald skuld. Skulle gäldenären, dvs DU vägra betala tillbaka kan borgenären vända sig till exempelvis kronofogden för att på så sätt med rättsliga åtgärder driva in sin skuld.

Hamnar du i inkassoträsket då börjar det kosta riktigt mycket pengar!!!!

En räkning som tex var på 200 kronor från början, och som du struntade i för att tjacka två blaskiga pilsner på din lokala pizzeria, kostar efter låt oss säga 60 dagar först dröjsmålsränta, i detta fallet ”bara” 3 kronor MEN så tillkommer något som heter inkassokostnad, och det uppgår till 160 spänn, vilket gör att hipps vipps har din räkning blivit 163 spänn dyrare. Inget vidare festligt vill jag lova.

Om du ÄNDÅ inte betalar, vad händer då – jo då kan vår vän borgenären (den du är skyldig stålar) gå till kronofogden och få hjälp med att ”driva in skulden” som det heter på byråkratsvenska. Låt oss för enkelhetens skull bara konstatera att hamnar du hos Kronofogden, och fortsätter låtsas som om det regnar, så är snart din räkning på 200 kronor uppe i över 1000-lappen, och dessutom riskerar du att få någonting som kallas betalningsanmärkning . En sån anmärkning ”klistras fast” på ditt personummer i 3 år, och gör det i princip omöjligt att få låna pengar, teckna hyreskontrakt, teckna mobilabbonemang och i värsta fall även få jobb. Om du följer den här länken : http://www.kronofogden.se/lararrummet.4.225c96e811ae46c823f800010064.html så hittar du MASSOR av bra information!!

Jaha, och vad ska vi ha lärt oss av detta då?

Hur torrt och tråkigt det än kan låta – betala dina räkningar först, partaja för det som blir över! Eller som din farmor skulle sagt : Rätta mun efter matsäcken!

/ Pappa Pelle

Categories: Boende, Ekonomi, Pappa Pelle, Samhälle | 1 kommentar

Inläggsnavigering

One thought on “Pappa Pelle: Party eller räkningar?

  1. Pingback: Sträck ut din hand – och överlev | Emma flyttar hemifrån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: