Äntligen lördag…eller?

”I Sverige räknar man med att det finns cirka 400 000 barn som har en förälder med riskabel alkohol- eller narkotikakonsumtion (FHI, 2008). Det är uppskattningsvis
vart femte barn. Många av de här barnen och ungdomarna känner oro för sina föräldrar. En del föräldrar dricker eller använder narkotika så mycket att de får problem, andra är redan i en situation som de inte kan ta sig ur utan hjälp.” (Källa: Vart femte barn)

Sverige ligger i det som kallas ”vodkabältet”. Vi har alltid supit mycket och på starksprit. De fattiga fick lön i brännvin förr, även barnen. Grekerna och de andra sydlänningarna dricker mest vin som inte ens innehåller hälften av den alkoholvolym som starksprit har.

”Stefan Borg (verksamhetschef på Beroendecentrum i Stockholm) menar att dagens föräldrar dricker oftare och på ett annat sätt än tidigare generationer.
– Förr hade vi en starkspritskultur, där det var okej att dricka på helgerna. Nu har vi anammat en kontinental kultur, där det anses okej att dricka till vardags. Risken är att vi i stället för att gå från den ena kulturen till den andra får en både-och-kultur. Mycket talar för det. Och det finns en stor risk att barnen tar efter.” (Källa: Systembolaget)

För det är ju så. Inte heller barn tycker det är trovärdigt när folk säger en sak och gör en annan. Vill man inte att ens barn ska dricka hejdlöst, funkar det inte att göra det själv.

Samtidigt visar färska siffror att ungdomar verkar tänka själva:

”Vid den senaste undersökningen bland drygt 4600 niondeklassare i landet visade det sig att allt fler ungdomar avstår alkohol. Främst bland pojkar kan man se en minskning.”
Flera orsaker nämns: Muslimska ungdomar dricker inte alls, fler föräldrar bryr sig och datorspelandet gör att man är hemma och nykter. (Källa:Sveriges Radio)

Jag har också märkt att fler och fler ungdomar vill kunna umgås utan att dricka. Men det kan vara svårt att bryta en månghundraårig kultur som är så inrotad – Är det lördag ska det supas. Det är en utmaning att komma på alternativ till ”festen” eller att orka stå emot och vara nykter fast alla andra dricker. För det är oftast trist att stå bredvid och se på när folk blir dummare och dummare. Ibland tänker jag att om man videofilmade fylla så skulle det kunna fungera avskräckande. För efter 10 starköl är man ingen snygg syn – även om man känner sig så.

Så är jag helt emot drickande? Nej, jag är helt för medvetna val – och barns rätt till en trygg barndom.

Categories: Kropp & Själ, Pepp, Relationer | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: