Köttfärssås och spaghetti

Mat ska innehålla få och ”rena” ingredienser tycker jag. Det ska vara enkelt att laga och inte alltför mycket att komma ihåg i affären. Finns inget värre än när det ska vara en dutt av ditt och ett kryddmått av datt. Har man ett fåtal basvaror hemma kan man alltid koka soppa på en spik. Vi ska kolla lite på vad som är bra att ha men börjar med en svensk klassiker Pasta Bolognese:

Tidsåtgång ca. 15 min när du kan den. Pris per portion ~15 kr kanske

Fyra ingredienser: Köttfärs, tomat på burk, lök och spaghetti.
Som du vet är jag helt stillös och totalt ointresserad av märken men när det kommer till pasta är jag militant. Barilla är mitt favoritmärke men finns inte det eller om det är bra pris på något konkurrerande märke tar jag det –  men bara om det är durumvete! Vetemjöl är urrk i pasta. Durumvetet ger stuns och har dessutom lääängre kolhydrater om man bryr sig om sådant.

Innan vi kör igång, några få ord om köttfärs. Om du tittar på lappen ser du att den packades 25 okt och måste användas senast dagen efter.
Köttfärs liksom färsk kyckling är ett känsligt livsmedel, det blir snabbt bakterier i det. Så använd direkt eller frys in.

Men viktigt – lär dig lita på dina egna sinnen! Lukta och smaka medvetet på alla livsmedel för att lära dig hur det smakar när det är bra eller dåligt. Jag har slängt grejer före utgångsdatum för att de varit skämda och ätit perfekt mat långt efter datumet. Det är ett riktmärke – inte en lag.

Färs mal man normalt av ”sämre” delar kött, alltså inte dåliga men lite segare delar av nötdjuret (kon). Den här färsen har de malt direkt i butiken.
Det finns även ”gasad” köttfärs som farmor kallar det, med längre hållbarhet (men den gillar inte hon och Riggan 🙂 )

På etiketten står förutom tillverknings och sista-dagen-datumet, vikten. Det här är 528 gram alltså ett halvt kilo. Kilopriset är 83:90 vilket är ganska dyrt.
Svensk färs är oftast dyrare än exempelvis irländsk som de kastar efter en. Men för några år sedan hade de stora problem med en läbbig sjukdom och sedan dess köper inte jag sån.

Blandfärs är en blandning av nöt och fläsk (gris) och är billigare och lite fetare vilket passar bra till köttbullar tex. Sedan finns det fläskfärs= bara gris=billigast.

Ok nu kör vi. På med pastavattnet – högsta siffran på spisen. Lock på så det går snabbare att koka upp och sparar energi. Köttfärssås-kastrullen kallas traktörpanna men det går bra med vanlig kastrull eller stekpanna med.

Hacka löken i småbitar. Jag brukar snedskära bort den lilla roten den har.

I traktörpannan blandar jag smör och olja. Den här blandningen säljer de dyrt i specialflaskor men det är ”renare” att göra så här. Har du inte det ena eller det andra ta det ena…typ. Det går att köra ner Bregott i värsta fall. Det går till och med att skita i stekningen helt och bara koka färsen i tomaten. Experimentera allt du bara kan. Ni har ju hund om det blir oätligt 😀

Bryn (stek) ihop alltihop på hög värme. Köttfärsen kommer att släppa lite vatten så det bränns inte vid så fort. Rör runt så att färs och lök blir mjuka och fina.

Ner med pastan i det kokande vattnet. Jag brukar bryta strån i två delar för att få plats. I den här kastrullen blev det lite för lite vatten men det funkar ändå. Durumvetet är snällt, det andra smacket hade blivit tapetklister.

Nu är färs och lök klara. I med en burk tomater. Vill man ha det såsigare spär man med vatten.

Tomat är lite surt av sig självt och många kockar sötar upp sina tomatsåser med socker. Jag brukar riva i en morot som har naturlig sötma men det fanns inte hemma idag.

Kryddningen gör man som man vill – salt&peppar förstås. Jag kan ha i torkad basilika, oregano, grädde, baconbitar, bönor – whatever. Men den funkar så här enkel också.

Ännu mer basic är ju bara tomatburken och kryddor = Vegetarisk bas.

Och så här glad blir pappa Pelle varje vecka när han får Pasta Bolognese …

Categories: Farmors bästa hushållstips, Matlagning, Tant Janna | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: