Tvättmaskinen och tvättmedel

Man fyller maskinen. Inte proppat men det ska vara en omgång tvätt i för när plaggen gnuggas mot varandra blir det bättre tvättning.

Luckor har säkerhetsspärrar så det kan ta några försök att stänga den rätt. Man brukar få trycka till ordentligt.

Det finns tre fack och de har normalt varsin symbol:

I – Tvättmedelsfack för förtvätt. Det är riktigt skitig tvätt, typ fullt med lera. Mycket sällan man använder om man inte är motorcross-åkare

II – Tvättmedelsfack för själva tvätten

*   – liten ”blomma” med lock, för sköljmedel

Det finns flytande och pulver tvättmedel.
Det flytande mäter man upp (doserar) i en boll och lägger direkt tillsammans med tvätten i tvätt-trumman. Pulvret häller man i tvättmedelsfacken och mäter med ett decilitermått.

Det är väl ingen större skillnad på medlenas effktivitet. För mig är det priset och miljön som avgör. I affären står det på kanten ”pris per tvätt” och det kan ligga på från 1kr/tvätt till 3kr/tvätt. Det blir ju lite pengar under ett år.

Tvättmedlen är ofta uppdelade på ett paket för Vittvätt (ljus) och Färgad tvätt. Den för vit tvätt innehåller en del blekmedel. Jag tycker att det är jobbigt att hålla på att hålla ordning på två medel och det finns de som börjat med ett medel för bägge sorternas tvätt.

Det står på förpackningen till hur många tvättar medlet räcker. Även om det flytande medlet är väldigt koncentrerat, bär man hem en hel del vatten också. Men det är en smaksak.

Kolla hur mycket medel som behövs, oftast är det mycket mindre än man tror. Vattnets hårdhet står på kommunens hemsida. I Sigtuna har ni närmast mjukt och kan använda den lägsta dosen tvättmedel.

Sköljmedel är inget måste. Man ska tänka på att allt kemikaliskt man använder först produceras någonstans där det anstränger miljön och sedan rinner det ut i miljön här. (Även om det passerar reningsverket först) Till det kommer transportutsläpp och dessutom en ganska onödig extra kostnad.

Så jag använder sällan sköljmedel men det är faktiskt bra för en sak: när man tumlar tvätt blir den lätt statisk, det tar sköljmedlet bort.
Dosera efter instruktionen, en halv hatt brukar räcka!

Alla maskiner är olika så man får plugga på sin egen första gången. Men du har ju först temperaturen 40/60, som ska väljas.

Sedan kan man om man vill välja förtvätt (första symbolen i vänstra raden), lite svagare centrifugering (”krullen”) och ylle som snabbt krymper i värme eller känsliga plagg som måste ha 30 grader/handtvätt.

Sätter man igång maskinen och vill stanna den, brukar man få hålla in nyckel-knappen. Då hoppar den igenom programmet och klickar upp luckan.

Man får kolla instruktionen i just sin egen tvättstuga, men den är inte alltid lätt att förstå. Fråga gärna någon granne om hjälp första gången 🙂

Om maskinen inte startar kan det bero på att någon slagit av huvudströmmen. Det sitter en sådan här bakom varje maskin i tvättstugan. Kolla alltid den först om det är dött. Stora svarta reglaget ska stå på I. Denna är alltså avstängd.

Update 2018-08-30:

Vad bra att du läst ända hit! Det visar att du är en person som tar ansvar för din egna personliga utveckling, det vill säga – du stöter på ett problem och bestämmer dig för att lösa det för att komma vidare.

Visst kan det låta fånigt att jämföra hela livet med att kunna tvätta, men det är faktiskt här människor skiljer sig åt, tills vi lärt oss:  De som fortsätter vara offer för omständigheterna och aldrig lär sig tvätta (morsan, partnern eller tvätteriet gör ens jobb) eller så tar man eget ansvar genom att sätta rutiner som gör att man håller skiten ifrån sig (tvätta). Steget därifrån är inte långt till att fatta hur man strategiskt skaffar ett bra jobb som tryggar inkomsten, hur man beter sig för att få en trevlig partner som gör att man kan dela livets ofrånkomliga lidanden och hur man sedan kan dö lycklig utan bitterhet över allt man önskade men aldrig tog sig i kragen och gjorde.

Genom att skriva lär man känna sig själv.  Men man måste vara ärlig och modig – och sedan våga handla trots att man är rädd. Inom skönlitteratur kallas detta Hjälteresan. Eller som så här i Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren: ”Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. ’Varför då’, undrade jag. ’Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan”

Inom kort startar min utbildning för dig som är intresserad av hållbart, personligt ledarskap genom skrivande för att strategiskt hitta en livsväg som passar just dig! Följ mig på Facebook och hemsidan www.snappywriter.com

Categories: Tvättstugan | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: