Att anknyta sig

För att förstå sig själv och vad man gör måste man förstå den miljö man vuxit upp i. Redan när vi ligger i mammas mage påverkas vi av omgivningen. Den musik hon lyssnar på, cigaretterna hon röker eller stressen hon känner överförs till bebisen. När bebisen sedan föds skapas den av familjen, skolan, landet den bor i, de tankegångar som är populära under just de åren vi sedan lever osv.

Naturen är så fiffig att inget barn föds med en färdigutvecklad hjärna utan när det ploppar ut så formas det efter just exakt den omgivning det landar i. Hade du fötts i öknen blev du på ett sätt, i Kina på ett annat. För att förstå hur man blev som man vart är det jätteviktigt att cirkla sig utifrån och in eller tvärtom 🙂

Sverige är bland de konstigaste länderna i världen. När man gjort undersökningar visar de att vi är det mest individualiserade och det mest sekulära folket i världen. Det betyder att vi inte tycker att familj och det kollektiva är så viktigt och att vi inte gillar religion. Alltså jag klarar mig själv utan Gud, tack. Det blir ganska ensamt. Och så känner sig många svenskar. Vi har högsta andelen singelhushåll i världen i Stockholm men massor av dejtingsajter. Alla vill ha kärlek men det är som att man inte riktigt vet hur man ska få tag i och sen behålla den.
Det kan hänga samman med det som kallas anknytning.

När en bebis föds är den helt utlämnad till omgivningen. Den skulle dö inom några dygn om ingen tog hand om den. Vanligast är att en mamma tar hand om ungen och lär sig förstå dess signaler. Varje skrik betyder olika saker – hungrig, trött, rädd.
Vid en trygg anknytning lär sig barnet att mamman är pålitlig och kan därför utvecklas i lugn och ro.
Är det så att mamman inte klarar sitt barn, hon kanske har depression, missbruk eller är stressad, kan det bli så att hon inte svarar som borde mot ungen. Då blir barnet oroat och det bildas mer stresshormoner i blodet än vad som är bra. Eftersom hjärnan ju inte var klar ännu, kommer den nu att för resten av livet ställas in på högre nivåer av stress än vad som är bra. Barnet lär sig att världen är en opålitlig plats, får ångest, svårt att koncentrera sig och har svårt att knyta an till andra människor.

Eftersom många svenskar lämnar ifrån sig sina barn till förskolan under de här viktigaste 1-2 levnadsåren, finns risk att barn inte får den trygghet de behöver. För det handlar inte i första hand om att de ska få mat eller blöjor, så skapas inte god anknytning. Utan det är kramar, ögonkontakt och psykisk närhet som är hela grejen.

Så varför lämnar man bort sina småbarn? För att staten Sverige och kommunen där du bor vill att alla ska jobba så mycket som möjligt för att betala skatt. Vart går all skatt då? Vi betalar nästan mest i hela världen. Jo, skatten går bland annat till barnomsorgen… Alltså din mamma måste ha dagis för kunna jobba så hon kan vara med och betala för att det ska finnas dagis. Så snurrigt kan det vara. Det kommer att finnas mer att läsa om den tokiga ekonomin längre fram.

Så en inte helt trygg anknytning kan vara orsaken till att man inte känner lugn inombords och har svårt att lita på kärleken. Det är alltså inte en själv det är fel på utan det är kanske resultatet av en politik under en tidsperiod som mamma levt i.
Det är jättebra att som en deckare kolla bakåt på det som hänt för att lära sig om sig själv och andra. När man börjar se flera olika orsaker till att saker är som de är, då är det mycket lättare att hitta vägar för att leva sitt liv mycket rikare.

Sättet att anknyta på går ofta i arv, så för sina egna barns skull är det schysst att träna sig på närhet och tillit.
På den här siten finns mer info om anknytning och några tips på hur man kan träna sig på att lita på andra.

// Tant Janna

Categories: Ekonomi, Kropp & Själ, Relationer, Tant Janna | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: